HISTORIE LODGE CHALET GOL

Lodge Chalet  Gol is een eeuwenoud stenen chalet in een streek met prachtige Walser bouwstijl uitlopend tot aan Zermatt. Het twintigtal huizen in het dorpje Cuneaz bij Champoluc zijn authentiek en kenmerken zich door een deels stenen, deels houten bouw met daken van grote natuurstenen platen. De trots van deze streek zijn de “rascards” gekenmerkt door een stenen onderbouw met zes hoekpunten waar een groot houten huis op lijkt te balanceren.

De vroegere bewoners en hun koeien woonden gezamenlijk in het stenen onderste deel. Het graan, hooi en andere voorraad was hoog en droog in het houten bovenste deel. Platte stenen op de hoekpunten zorgden dat de ratten het houten voorraadhuis niet konden bereiken.  Een van de vele rascards van het dorp is nu verbouwd tot het restaurant l’Aroula.

Cuneaz is het hoogst gelegen nog werkzame alpage dorpje in de Italiaanse Alpen.  Dit betekent dat er nog kaas (Fontina) geproduceerd wordt van de melk van de locale koeien. In de zomer komen de koeien met regelmaat in het dorp grazen en wie ze niet in de tuin wil hebben spant een lint voor zijn ingang.

Tot 20 jaar geleden was er nog een schooltje voor de dorpskinderen, werden er klompen gemaakt, werd er gejaagd en werd de dorpsoven nog intensief gebruikt. Veel van de huidige bewoners kunnen hier nog levendig over vertellen en zouden het liefst Cuneaz tot openlucht museumpje willen vormen. In het Laurentius-kapelletje van het dorpje wordt in augustus de heilige Laurentius geëerd met een mis  en feestelijk samenkomen op de verzamelplaats van het dorp.

 
Het lager gelegen Champoluc is het centrale skistation met een heerlijke ongedwongen sfeer. Het is van oudsher een skigebied waar skiërs vanuit Turijn en Milaan naar toe trokken. Er is een amusante locale “strijd” tussen Courmayeur en Champoluc om wie wát voor type stadsmensen aantrekt.

Het laatst gehoorde is dat Courmayeur de flanerende “chic” aantrekt en Champoluc de sportieve “chic”. Vaak blijven hele generaties  trouw aan hun vaste skibestemming en vertellen dat ze al vroeger met grootvader vaak zomer en winter de berg opgingen.

Het Aostadal behoorde vroeger tot de Savoy en in die tijd was Turijn de hoofdstad van Italië. De franse Savoy familieheeft langdurig in dit noordelijke deel van Italië geheerst en heeft het Aosta dal voor een groot deel Franstalig gemaakt. Ook nu is Frans de tweede taal in dit gebied en is er een soort status aparte wat betreft het belastingstelsel en regelgeving. Turijn is overigens een fantastische stad om een dagje naar toe te gaan mocht het te hard sneeuwen (of zomaar).

Tip:
Ristorante Antiqua Porto di Savona: reserveren! +390118173500
Verder de verschillende mode (outlet) paradijzen , musea, opera etc.